Milí farníci,

možno ste už v minulosti počuli o chlapcovi, ktorý sa vo svojom voľnom čase venuje dokumentovaniu zvonov. Volá sa Ľubomír Fusko a pochádza z Rajca a navštívil už stovky rôznych kostolov a zvoníc po Slovensku. V minulom roku navštívil aj našu farnosť, aby zaznamenal tie naše, umiestnené vo veži farského kostola svätého Jána apoštola a evanjelistu v Palúdzke.

Tu si môžete pozrieť galériu fotografií zvonov z nášho kostola (a prípadne aj mnohé ďalšie kostoly): https://eu.zonerama.com/lubomirfusko/Album/8934326

Ľubomír tiež vyhotovil video, vďaka ktorému si môžete vypočuť, aké tóny vydávajú jednotlivé zvony. Zvony sú vo veži celkovo tri. Dva novšie sú zasvätené Sedembolestnej Panne Márii a svätým Cyrilovi a Metodovi. Do veže boli inštalované v roku 1928 k 10. výročiu Československej republiky. Posviacku zvonov vtedy viedol Andrej Hlinka, tak ako sme o tom písali aj v staršom článku. Tieto zvony nahradili pôvodné, ktoré boli počas 1. svetovej vojny odovzdané na výrobu výzbroje. Oba zvony boli zakúpené z milodarov veriacich z Palúdzky a vyrobené boli u známeho zvonára Oktava Wintera v severočeskom meste Broumov. Najväčší zvon je zvon Sedembolestnej Panny Márie a podľa odhadu Ľubomíra Fuska by mohol vážiť až okolo 435 kg. Menší zvon svätých Cyrila a Metoda je odhadovaný na cca 250 kg. Najstarším zvonom je zvon Boh Spasiteľ z roku 1898, ktorý je zároveň najmenší z trojice zvonov (cca 150 kg). Tento zvon bol darovaný farnosti Jozefom a Hermínou Palugyayovcami a vyrobený bol vo zvonolejárni Alberta Samassu v slovinskej Ľubľane. Ako jediný nesie hlavný nápis v latinčine. V nápise je okrem mien, názvu zvona uvedený aj rozsah rokov 1873-1898. Rok 1898 je samotným rokom výroby a venovania zvonu, zatiaľ čo samotný rozsah rokov predstavuje svadobné výročie Jozefa a Hermíny, teda striebornú svadbu. Jozef pochádzal z pôvodnej Liptovskej vetvy, ktorá sa presťahovala na začiatku 19. storočia do dnešnej Bratislavy a založila tam tzv. bratislavskú vetvu rodu, ktorá bola známa výrobou vína. Jozef sa narodil 5. marca 1846 v Bratislave zakladateľovi spomenutej vetvy rodu Jakubovi Palugyayovi a jeho manželke Anne rodenej Rauchovej. Hermína pochádzala z rodu Klauss a narodila sa 10. novembra 1855 vo Viedni rodičom Antonovi a Karolíne rodenej Svobodovej. Jozef a Hermína sa zosobášili 11. mája 1873 v Bratislave v dóme svätého Martina. Všetky tieto zvony si môžete pozrieť v tomto videu (pod videom sú aj bližšie informácie o veľkosti a pôvode zvonov):

 

Autorovi fotiek a videa, nadšenému kampanolóvi Ľubomírovi ďakujeme a prajeme veľa úspechov v ďalšom rozširovaní jeho zbierky.