Náš posledný deň vo Svätej zemi sa niesol v znamení upršaného počasia. Ráno sme opustili hotel a cez Pole Pastierov sme sa presunuli do Betánie.

V Betánii sme navštívili chrám svätého Lazara a prečítali sme si o jeho zázračnom uzdravení Ježišom. Traduje sa, že práve na mieste kostola ma byť Lazarov hrob, keďže práve tu stál cintorín. Dlho sme sa však nezastavovali, lebo tam prebiehala svätá omša a počasie nám nedovolilo stráviť čas von. Potom sme odišli do Jeruzalema.

Tu sme mali svätú omšu na našom mieste v kostole svätého Pavla. Ozvláštnili sme si ju, oproti ostatným, spevom, v ktorom nás krásne viedla naša milá Janka.

Po svätej omši sme sa, vzhľadom na počasie, rozhodli nepokračovať v návštevách ďalších miest. Pršalo priam ako pri potope sveta, ale to neodradilo viacerých z nás, ktorí sme si chceli domov priniesť Betlehemské Jezuliatko. Viacerí teda ostali v areáli školy a ostatní sa pobrali do Jeruzalemských uličiek.

Tí z nás, čo ostali a hriali sa v teplúčku, si  spríjemňovali čas pri teplom čaji a zabávali sa. A tí, ktorí sme vyrazili do ulíc, sme prešli k obchodu a dozvedeli sa, že majú žiaľ zatvorené. Napriek tomu bolo ešte dosť času, a tak sme sa zastavili ešte raz pri Božom hrobe.

Po posledných zastávkach v obchodíkoch sme sa vrátili do autobusu a vyrazili do Tel Avivu. Ako sme už boli bližšie k pobrežiu, privítalo nás aj krajšie počasie.

Na letisko sme dorazili v dostatočnom predstihu. Počiatočné obavy niektorých sa nenaplnili a kontroly na letisku sme bez väčších problémov zvládli. Po niečo vyše hodine a pol čakania sme vzlietli a definitívne opustili Svätú zem.

Let bol v poriadku, hoci sme pár minút meškali. Prekvapenie nás čakalo až vo Viedni, kde sme museli pre technické problémy čakať viac ako hodinu na batožinu. Potom sme už nasadli do autobusu a onedlho sme boli na Slovensku.

Pár minút pred štvrtou nášho času sme dorazili do Palúdzky ku kostolu, rozlúčili sa a rozišli sme sa do našich domovov. Cesta bola náročná a tak nás čaká v piatok najmä oddych a regenerácia.

V nedeľu sa však opäť všetci stretneme na fare. A na nedeľnú svätú omšu si môžete priniesť predmety, ktoré si chcete dať posvätiť.

Pane, ďakujeme Ti za túto púť, za všetko čo sme videli a zažili, za každého pútnika, ktorý nám pomáhal budovať spoločenstvo. Za našich kňazov a pátra Janka Majerníka, ktorý nám tak krásne a pútavo rozprával o Tvojom slove. Za všetkých tých, vďaka ktorým sme mohli stráviť tento týždeň vo Svätej zemi a mohli si z nej odniesť niečo, čo sa v nás uchová navždy.

Jn 11