Noc z utorka na stredu bola daždivá. Prebudili sme sa do zamračeného rána s tým, že na loďke po Galilejskom jazere sa asi neprevezieme. Pobalili sme sa a opustili hotel.

Presunuli sme sa do okolia Galilejského jazera, najskôr v meste Tiberias, kde sme aj bývali. Tu sme sa zúčastnili svätej omše v kostole svätého Petra. Tento križiacky kostol je blízko pobrežia, ale úplne ukrytý medzi ďalšími stavbami.

Potom sme sa presunuli na Horu Blahoslaventiev. Tu sme si prečítali stať Svätého písma, ktorá sa k tomuto miestu viaže a mali sme možnosť prezrieť si františkánsky Kostol Blahoslavenstiev a jeho okolie. Jeho oktagonálny tvar sa viaže na osem Ježišových blahoslavenstiev.

Ďalej sme prešli na miesto zvané Tabgha. Ako prvé sme sa zastavili na mieste, kde Pán Ježiš učinil zázrak s rozmnožením chlebov a rýb, a nasýtil tak celý zástup. Stojí tu kostol Rozmnoženia chlebov a rýb, ktorý je pomerne nový, ale stojí na mieste stavby zo 4.-5. storočia a ukrýva krásne zachovalé mozaiky, ktoré sú najznámejšie v Svätej zemi.

O niečo ďalej sa nachádza kostol Primátu svätého Petra. Vo vnútri kostola sa nachádza skala (stôl Pána), ktorá symbolicky pripomína samotného svätého Petra. Tu mal byť Peter poverený viesť svätú cirkev.

Následne sme sa odviezli bližšie k jazeru a navštívili sme Kafarnaum. Pri pobreží sme si vypočuli katechézu. Potom sme si prehliadli vykopávky starého mesta, ktoré bolo postavené z tunajšej čadičovej horniny. Výnimkou bola len synagóga, ktorá bola z bieleho mramoru.

Nachádza sa tu osemboký kostol, ktorý stojí nad domom svätého Petra. Tu býval svätý Peter, čo potvrdzujú nálezy už z polovice 1. storočia. Celé Kafarnaum je veľmi významná lokalita, lebo práve tu začína Ježišova misia. Tu si vybral prvých apoštolov, kázal a liečil ľudí.

Na obed sme sa zastavili v jednej reštaurácii blízko pri pobreží jazera a dali sme si typickú miestnu pochúťku – rybu svätého Petra.

Na záver sme sa zastavili na mieste Jardenit, kde sa krstí v rieke Jordán. Lokalita stojí na mieste, kde rieka Jordán opúšťa Galilejské jazero a pokračuje na juh k Mŕtvemu moru. Tu sme obnovili naše krstné sľuby.

Nasadli sme do autobusu a pobrali sa naspäť do Betlehema. Počas našej cesty sme prechádzali pozdĺž rieky Jordán, ktorá na týchto miestach tvorí prirodzenú hranicu medzi Izraelom a Jordánskom. Cestovali sme východnou hranicou až po Jericho. Večer okolo siedmej sme dorazili do hotela v Betleheme. Tentokrát budeme spať v hoteli Nativity Bells, z ktorého je výhľad na kopec s Bazilikou Narodenia Pána.

Dnešok sa napriek nepriaznivej predpovedi počasia podaril, a hoci padlo pár kvapiek dažďa, nezmokli sme a mohli sme absolvovať celý plánovaný program.

Zajtra budeme mať ešte nejaký čas v Jeruzaleme, a potom nás už čaká let domov. Odchod nebude ľahký, ale na druhej strane sa už na vás všetkých doma tešíme, a aj na to, ako vám o tom všetkom porozprávame.

Pane, hoci naša púť v Svätej zemi je už takmer na konci, uvedomujeme si, že naša púť aj naďalej pokračuje a je len na nás, či budeme blúdiť v slepých uličkách. Prosíme Ťa, otvor nám zrak, aby sme na križovatkách volili vždy správnu cestu. Dopraj nám zajtra šťastne doraziť domov.

Mt 3, 13-17
Mt 5
Mt 14
Jn 1, 15-51
Jn 21, 1-19