Utorňajší budíček bol náročný. Raňajkovali sme už o šiestej, pretože sme hneď potom opúšťali Betlehem. Cestovali sme na sever do Galilee. Presúvali sme sa po hlavnej diaľnici Izraela, ktorá sa tiahne pozdĺž pobrežia Stredozemného mora.

Ako prvé sme navštívili karmelitánsky kostol Stella Maris v meste Haifa. Práve tu vznikol aj samotný rád. Kostol stojí na západnej strane hory Karmel nad jaskyňou, kde žil prorok Eliáš. Tu sme mali aj svätú omšu v kaplnke. Potom sme vyrazili späť na cestu. Ale aj z autobusu sme videli ďalšie zaujímavosti mesta ako napríklad Baháiske záhrady so svätyňou Bába.

Dorazili sme do Galilee a navštívili najskôr Kánu, kde Ježiš urobil svoj prvý zázrak, keď premenil vodu na víno. Na tomto mieste si manželia obnovujú manželské sľuby, a tak aj našich 14 manželských párov nebolo výnimkou.

Potom sme navštívili Nazaret s Bazilikou Zvestovania. Tento moderný chrám má vo vnútri starobylú stavbu – Jaskyňu Zvestovania, o ktorej sa hovorí ako o mieste, kde bývala Panna Mária, a kde sa jej zjavil anjel Gabriel a priniesol jej správu, že počne z Ducha Svätého. Vo vnútri aj von je dekorovaný rôznymi mozaikami z celého sveta, vrátane Slovenska. Pozrieť sme sa boli aj do susedného kostola svätého Jozefa, kde mal mať podľa tradície svätý Jozef svoju dielňu. V Nazarete sme si dali potom obed a pohli sa ďalej.

Naším ďalším zastavením bola hora Tábor. Na jej vrchol sme vystúpili pešo. Na vrchole kopca sa nachádza kostol Premenenia Pána, ktorý je nazvaný práve podľa miesta, kde sa Pán Ježiš premenil pred učenníkmi. Do úplného zotmenia sme stihli zísť dolu a odviezli sme sa do mesta Tiberias (Tverja), kde dnes prespíme.

Dnešok nám nakoniec prial aj čo sa týka počasia, tak snáď to vydrží aj zajtra, kedy plánujeme navštíviť Galilejské jazero.

Pane, premeň naše vnútro, tak aby sme mali vôľu vytrvalo kráčať nahor v Tvojich stopách. Prosíme Ťa daj, aby sme všetko, čo si odnášame z tejto púte, zachovali aj po návrate domov.

1Kr 18, 20-39
Lk 1, 26-38
Jn 2, 1-12
Mt 17, 1-13