Nový týždeň sme otvorili už tradične svätou omšou v kostole u svätého Pavla. Po nej sme sa presunuli do Júdskej púšte, kde prebiehal náš denný program. Počas presunu sme videli púštnu krajinu s beduínskymi usadlosťami, ťavy a dlhé rady rôznych palmových stromov.

Prvou zastávkou bol Kumrán. Na tomto mieste v sa v roku 1946 jeden beduínsky pastier prepadol do jaskyne a našiel v nej starobylé zvitky. Celkovo bolo v 12 jaskyniach objavených 972 textov, vrátane najstaršej dochovanej kópie Starého zákona. Prehliadli sme si archeologické nálezisko esejskej osady a vrátili do autobusu.

Následne sme sa presunuli južnejšie. Ako sme cestovali, objavilo sa pred nami pobrežie Mŕtveho mora. Našim cieľom však bola najskôr pevnosť Mosada.

Pevnosť Mosada je významnou pamiatkou zapísanou v kultúrnom dedičstve Unesco a patrí k najnavštevovanejším v Izraeli. Vypína sa na vrchole kopca, na ktorý sme sa vyviezli lanovkou. Táto pevnosť vznikla už za panovania júdskeho kráľa Alexandra Jannaiosa, ale známa je najmä vďaka Herodesovi Veľkému, ktorý ju zdokonalil. Počas prvej židovskej vojny sa tu uchýlili židovský povstalci – zelóti. V roku 73 sa tu odohralo veľké obliehanie Rimanmi, počas ktorého bola pevnosť dobytá. V byzantskom období tu pôsobili mnísi, avšak po nástupe Arabov postupne spustla.

Následne sme sa presunuli na pláž k Mŕtvemu moru. Dostali sme sa tak do nadmorskej výšky -437 metrov nad morom. Voda v tomto jazere je asi desaťnásobne slanšia, ako je v moriach a oceánoch a je známa svojimi blahodárnymi účinkami. Pre tých z nás, ktorí sme mali možnosť okúpať sa v ňom prvýkrát, to bol veľmi zaujímavý zážitok. Voda má tak veľkú hustotu, že plávanie je takmer nemožné a tak sme sa nechali unášať na hladine a trochu zrelaxovali.

Cestou späť do Betlehema sme sa zastavili v Jerichu, ktoré je tiež jedným z typických biblických miest. Nepochybne tu trávil čas niekoľkokrát aj Ježiš na ceste do Jeruzalema. Na mieste sme sa zastavili v obchode s typickou kozmetikou a nakúpili si bylinky, ďatle a nejaké ovocie.

Potom sme sa presunuli do hotela a dali si večeru. Po nej sme si spoločne posedeli a spravili si tak trochu čas na zdieľanie zážitkov a spoznávanie sa.

Budeme sa však teraz musieť pobaliť a ráno skoro vstávať, pretože nás čaká presun do Galileje. Do Betlehema sa však ešte vrátime.

Pane, pomáhaj nám prekonávať pochybnosti, ktoré tak často oslabujú našu vieru. Ďakujeme Ti za tento krásny slnečný deň a za všetko čo si nám dnes doprial zažiť.