Nedeľu sme začali svätou omšou o deviatej hodine, ktorú sme opäť slávili v kostole svätého Pavla pri Schmidtovej škole. Pri nej sme si spomenuli na všetkých ľudí doma, z ktorých viacerí v tom čase boli rovnako práve na nedeľnej bohoslužbe.

Po krátkej prestávke sme sa presunuli, cez kopec Skopus, na Olivovú horu. Tu sme sa zastavili v kostole Betfage, kde sa nachádza kameň, ktorý sa označuje za miesto, kde Pán priviazal osliatko pred začiatkom prechodu do Jeruzalema. Páter Janko tam povedal katechézu o ľudskej pýche.

Potom sme sa presunuli kúsok ďalej a išli sme okolo najväčšieho židovského cintorína na svete, kde je viac ako 150 tisíc hrobov. Práve na týchto miestach sa má podľa tradície odohrať Posledný súd, a preto sú mnohí ochotní zaplatiť veľmi veľa peňazí za hrob na tomto mieste.

Prešli sme ku kostolu Dominus Flevit, kde Ježiš plakal nad Izraelom. Stavba samotná má tvar kvapky a napriek tomu, že ide o modernú stavu, stojí na mieste kostola svätej Anny z 5. storočia, z ktorého sa zachovala mozaika. Z miesta je nádherný výhľad na jeruzalemské staré mesto. Popísali sme si mestskú panorámu a dolinu Jošafát a spravili pár fotografií.

Ďalšie naše zastavenie bolo pri hrobke Panny Márie. Nad hrobom je križiacka stavba, ktorou sa vstupuje do podzemia. Po prezretí hrobu sme sa pomodlili a následne išli nazrieť do Getsemanskej jaskyne – jaskyne zrady, kde Ježiš s učenníkmi prespával, a kde Judáš zradil Ježiša.

Prešli sme nižšie a vstúpili sme do Getsemanskej záhrady plnej prastarých olivovníkov. Na tomto mieste, kde zajali Ježiša stojí aj pseudobyzantský kostol Všetkých národov. Pomenovanie dostal podľa 14 národov, z ktorých financií bol kostol postavený. Známejší je však pod menom Bazilika Agónie, podľa  smrteľného zápasu, ktorý tu Ježiš podstúpil.

Vrátili sme sa do autobusu a presunuli sa na miesto, vzdialené 35 kilometrov od Jeruzalema, v blízkosti mesta Beit Shemesh. Na tomto mieste stojí národná svätyňa Preblahoslavenej Panny Márie, Kráľovnej Palestíny.

Ešte predtým, ako sme sa vybrali navštíviť tento kostol, sme mali voľno a spravili sme si posedenie pri chlebe a víne v neďalekej vinárni. V celej tejto oblasti sa nachádza veľa olivových sadov a mnohé vinice.

 

Samotná svätyňa je typická vysokou sochou Panny Márie, ktorá žehná kraj, z ktorého pochádzala. Vo vnútri je dekorovaná nápismi Zdravas Mária v 280 rôznych jazykoch, vrátane Slovenčiny. Zaspievali sme si tu mariánsku pieseň Celá krásna si Mária, a po krátkom zastavení sme sa vrátili do autobusu.

Cestu naspäť do hotela si viacerí z nás spríjemnili spevom. Tým sme ukončili oficiálny program dnešného dňa, ktorý bol poňatý viac oddychovo, keďže je predsa nedeľa, a na jej dôležitý význam nemôžeme zabúdať.

Pane, pomáhaj nám bdieť neustále s Tebou, aby sme dokázali premáhať každodenné pokušenia.

Lk 19, 29-44
Mt 26, 36-56
Sk 1, 1-12