Sobotňajšie ráno nás privítalo výrazne krajším počasím, ako sme mali v piatok. Po raňajkách sme sa autobusom presunuli do lokality Ein Karem, vzdialenej asi 60 kilometrov od Jeruzalemu. Na týchto miestach žila rodina Zachariáša a Alžbety, rodičov Jána Krstiteľa. Ako prvý sme navštívili kostol svätého Jána Krstiteľa, kde sme mali možnosť slávenia svätej omše. Pri nej sme si spomenuli na krst Jána Krstiteľa, keď dostal meno Ján, napriek tomu, že toto meno v rodine nebolo typické.

Následne sme sa presunuli na susedný kopec, na ktorom stojí kostol Navštívenia Panny Márie. Práve ten by mal stáť na mieste, kde mali dom rodičia svätého Jána Krstiteľa, a kde podľa Písma strávila Panna Mária tri mesiace v dobe, kedy už nosila Ježiša pod srdcom.

Potom sme sa opäť presúvali do Betlehema, cestou okolo Poľa pastierov. Navštívili sme tam aj miesto, kde podľa tradície prijali pastieri posolstvo o narodení Mesiáša od anjela. Páter Janko nám tam povedal veľa informácií a pekných slov na zamyslenie. Pozreli sme si tunajší kostol Gloria in excelsis a jaskyňu.

Odtiaľ sme sa presunuli do kresťanskej časti Betlehema. Mali sme chvíľu čas na nákup suvenírov v obchode, ktorý vlastní slovenský honorárny konzul, u ktorého bol široký sortiment a dobré ceny. Tak sa tešte na darčeky! 🙂

Presunuli sme sa ku Chrámu narodenia Pána, ktorý patrí k najstarším kresťanským stavbám a výstavba sa datuje do obdobia Konštantína Veľkého a svätej Heleny. Na tomto mieste sa nachádza jaskyňa, v ktorej sa podľa tradície narodil Pán Ježiš. Vzhľadom na veľký počet pútnikov všetkých kresťanských náboženstiev, ale aj moslimských pútnikov, sme si museli vyše hodiny počkať v rade, ale čakanie sa oplatilo.

Navštívili sme aj susedný kostol svätej Kataríny, v ktorom sa tradične konajú polnočné sväté omše. Pred ním sme sa zastavili pri soche svätého Hieronýma a povedali si niečo z histórie ohlasovania evanjelia, aj o tomto svätcovi.

Dali sme si zhruba polhodinovú prestávku a pokračovali k Jaskyni mlieka. Na tomto mieste sa zdržiavala Svätá rodina asi dva roky, teda do doby, keď boli nútení utiecť do Egypta. Je to miesto, kde sa chodia modliť najmä páry za úspešné počatie, prípadne tí, ktorí očakávajú príchod potomka. Mliečnou sa nazýva podľa sfarbenia bieleho vápenca, ktoré mala spôsobiť kvapka Máriinho materského mlieka.

Pri presune k autobusu sme mali z kopca nádherný výhľad až na jordánske zasnežené hory.  Naším ďalším plánovaným cieľom bolo navštíviť kostol v karmelitánskom kláštore, kde je pochovaná svätá sestra Mária od ukrižovaného Ježiša, vlastným menom Miriam Baouardy, zvaná aj Malá Arabka. Bola známou mystičkou, mala stigmy a prežívala levitácie. Z nejakých dôvodov však už mali v kostole zatvorené, a tak sme sa vrátili do hotela.

Navečerali sme sa a teraz máme ešte nejaký čas na vzájomné zdieľanie zážitkov, ktorých bolo po duchovnej stránke dnes naozaj veľa. Zajtra budeme pokračovať ďalšími udalosťami z Jeruzalema.

Pane, daj nám, aj skrze dnešnú návštevu miest Tvojho narodenia, zrodiť sa k lepšiemu a plnšiemu životu vo viere.

Lk 1
Lk 2, 1-20

Viac fotografií čoskoro…