V našej farnosti je od 27.10. do 1.11.2017 zapožičaný relikviár sv. Martina zo Spišskej Kapituly. Pri tejto príležitosti budú vysluhované mimoriadne sväté omše k úcte sv. Martina a ďalších svätých. Relikvie budú k dispozícii počas viacerých omší, rovnako ako aj pri pobožnosti na sviatok Všech svätých.

Relikviár je výsledok iniciatívy viacerých zúčastnených zo Spišskej diecézy. Iniciatíva vzišla od biskupa Štefana Sečku, ktorý sa už v v roku 2015 snažil o získanie relikvie sv. Martina, patróna diecézy. Po prvotnom neúspechu sa relikvie podarilo získať z dominikánskeho kláštora Monte Mario v Ríme. Spolu s touto relikviou bola obdržaná aj relikvia sv. Pia V., pápeža, ktorý pochádzal práve z dominikánskej rehole.

Relikviár bol zhotovený začiatkom roka 2016. Autorom návrhu je Mgr. art. Peter Krupa. Relikviár je zhotovený do tvaru, ktorý je založený na diecéznom erbe. V strednej časti sa nachádzajú línie dvoch veží a vstupného portálu katedrály sv. Martina. Vo vrchnej časti sa nachádzajú tri hviezdy, ktoré majú rovnako pôvod v erbe diecézy. Tieto hviezdy vyjadrujú kontinuitu s erbom pápeža Pia VI., ktorý v roku 1776 založil Spišskú diecézu. Tieto tri hviezdy sú zároveň symbolom troch historických archidiakonátov – Orava, Spiš a Liptov. Práve v týchto troch hviezdach sa nachádzajú kartuše s relikviami jednotlivých svätých. Relikviár má hmotnosť 5,3 kg a výšku 58 cm.

Zloženie kartúš relikviára pri pohľade na čelnú stranu: naľavo od stredu sa nachádza kartuša s dvoma relikviami. V hornej časti sa nachádza relikvia sv. Valentína, biskupa a mučeníka (2.-3. storočie), známeho ako patróna zaľúbených. Pod touto relikviou sa nachádza relikvia sv. Valentína Berrio-Ochoa, biskupa a mučeníka (1827-1861), ktorý bol biskupom-apoštolským vikárom vo Vietname a bol sťatý na príkaz cisára Tu Duca. Relikvie pochádzajú z kláštora sestier dominikánok na Monte Mario v Ríme.

V pravej kartuši sa nachádza relikvia bl. Zdenky Šelingovej, panny a mučenice (1916-1955), ktorá pochádzala zo Spišskej diecézy. Patrila do inštitútu milosrdných sestier sv. Kríža a bola obeťou prenasledovania v čase komunistickej totality. Zomrela na následky mučenia v komunistických väzniciach. Za blahoslavenú ju vyhlásil sv. Ján Pavol II. 14.9.2003.

V poslednej – prostrednej kartuši sa nachádza v hornej časti spomínaná relikvia sv. Martina z Tours a v spodnej časti relikvia sv. Pia V, pápeža.