Hľadaj

Pápež: Umelú inteligenciu stavať do služieb všeobecného dobra

„Rímsku výzvu za etickú umelú inteligenciu“ (Rome Call for AI Ethics) v utorok 10. januára vo Vatikáne na pôde Pápežskej akadémie pre život podpísali tri abrahámovské náboženstvá. Iniciatívu ocenil pápež František. Ako uviedol v príhovore pri stretnutí, „bratstvo medzi všetkými je podmienkou toho, aby technologický rozvoj slúžil aj spravodlivosti a mieru kdekoľvek na svete“.

Rímsku výzvu za etickú umelú inteligenciu, ktorej tvorcami sú Pápežská akadémia pre život a nadácia RenAIssance, dnes podpísali židovský rabín Eliezer Simha Weisz (člen Rady hlavného izraelského rabinátu) a moslimský šejk Abdallah bin Bayyah (predseda Fóra pre pokoj z Abú Zabí) zo Spojených arabských emirátov.

Na ceremónii spojenej s podpísaním výzvy boli dnes prítomní aj jej prví signatári z februára 2020: prezident Microsoftu  Brad  Smith a viceprezident IBM Dario Gil i hlavný ekonóm FAO (agentúry OSN pre výživu a poľnohospodárstvo) Maximo Torero Cullen.

Účastníkov ceremónie prijal na osobitnej audiencii pápež František. Ako v úvode Svätému Otcovi oznámil Mons. Paglia, v júli bude v Japonsku nasledovať ďalšie stretnutie a „Rímsku výzvu za etickú umelú inteligenciu“ podpíšu ďalšie veľké východné náboženstvá.

Pápež František vo svojom príhovore vyjadril podporu tejto iniciatíve a poukázal na potrebu súdržnosti a bratstva pri presadzovaní etického vyvíjania umelej inteligencie.  

Pápež: Je neprijateľné, aby sa rozhodnutie o živote človeka zverilo algoritmu

„Som vďačný Pápežskej akadémii pre život a nadácii RenAIssance za ich angažovanosť, keď prostredníctvom Rímskej výzvy (Rome call) šíria spoločnú etiku v súvislosti s veľkými výzvami, ktoré sa otvárajú v horizonte umelej inteligencie. Po prvom podpise v roku 2020 sa na dnešnom podujatí zúčastňujú aj židovská a islamská delegácia, ktoré sa na takzvanú umelú inteligenciu pozerajú pohľadom inšpirovaným slovami encykliky Fratelli tutti. Vaša súdržnosť pri podpore kultúry, ktorá túto technológiu stavia do služieb spoločného dobra všetkých a starostlivosti o spoločný domov, je príkladom pre mnohých ďalších. Bratstvo medzi všetkými je podmienkou toho, aby technologický rozvoj slúžil aj spravodlivosti a mieru kdekoľvek na svete.“

Umelá inteligencia je čoraz viac prítomná v každom aspekte každodenného života jednotlivcov i spoločností, ovplyvňuje spôsob, akým chápeme svet i seba samých, podotkol pápež a dodal:

„ Inovácie v tejto oblasti spôsobujú, že tieto nástroje sú čoraz rozhodujúcejšie v ľudskej činnosti a dokonca aj v ľudských rozhodnutiach. Preto vás povzbudzujem, aby ste v tomto úsilí pokračovali. Teší ma, že chcete zapojiť aj ostatné veľké svetové náboženstvá a mužov i ženy dobrej vôle, aby bola algoretika, čiže etická reflexia o používaní algoritmov, čoraz viac prítomná nielen vo verejnej diskusii, ale aj pri vývoji technických riešení.“

Petrov nástupca vyzval k ostražitosti voči diskriminačnému využívaniu umelej inteligencie:  

„Každý človek musí mať možnosť využívať ľudský a solidárny rozvoj bez toho, aby bol niekto vylúčený. Treba byť preto ostražití a usilovať sa o to, aby sa diskriminačné využívanie týchto nástrojov nepresadilo na úkor tých najzraniteľnejších a vylúčených. Vždy pamätajme na to, že spôsob, akým sa správame k posledným a najmenším z našich bratov a sestier, vypovedá o tom, akú hodnotu priznávame ľudským bytostiam. Príkladom môžu byť žiadosti žiadateľov o azyl: je neprijateľné, aby sa rozhodnutie o živote a osude ľudskej bytosti zverilo algoritmu.”

Ako povedal Svätý Otec, „Rímska výzva“ môže byť dobrým nástrojom pre dialóg. Rozširovanie jej členstva „je významným krokom k podpore digitálnej antropológie s tromi základnými súradnicami: etika, vzdelávanie a právo.“

„Pri stretnutí rôznych svetonázorov predstavujú ľudské práva dôležitý styčný bod pri hľadaní spoločného základu. V súčasnosti sa navyše zdá byť potrebné aktualizovať úvahy o právach a povinnostiach v oblasti umelej inteligencie“, skonštatoval pápež.

-zk-

Ďakujeme, že ste si prečítali tento článok. Ak chcete byť informovaní o novinkách, prihláste sa na odber noviniek kliknutím sem.

10 januára 2023, 13:10