[verzia pre mobil]
TK KBS

Dnes je štvrtok 25. 04. 2024   Meniny má Marek      Pošlite tip TK KBS [RSS][Email][Mobile][Twitter][Instagram][Threads][Facebook] Vyhľadávanie

Home Najnovšie Domáce Zahraničné Foto Video Audio Press

  Kalendár správ
<<  apríl  >>
poutstštpisone
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930     

  Život Cirkvi
Program biskupov
Pozvánky na akcie
Programové tipy
Podcast:
Google|Apple|Spotify

  Sekretariát KBS
Konferencie KBS
Synoda
Zamyslenia KBS
Financovanie Cirkvi

  Pápež František
Životopis
Generálne audiencie
Anjel Pána [audio]
Urbi et Orbi
Aktivity
Ranné homílie

Diecézy a eparchie zberajú synodálne syntézy z farností - aktualizované
P:3, 23. 06. 2022 10:25, DOM

Bratislava  23. júna (TK KBS) V diecézach a eparchiách prebieha zber synodálnych syntéz z farností. Diecézy majú poslať svoje syntézy na Kongerenciu biskupov Slovenska do polovice júla.

Predsynodálne zhromaždenie Bratislavskej arcidiecézy bude v sobotu 25. júna. Ako informoval TK KBS Juraj Vittek, do synodálneho procesu sa zapojilo viac ako 190 spoločenstiev (farností/hnutí/združení), z toho vyše 90 je farností (viac ako 70 percent). „Syntézy stále prichádzajú, prišlo ich vyše 100 (farnosti ich mali ich poslať do 15. júna, ale viacerí potrebovali viac času). Nie je možné urobiť prezentáciu všetkých výstupov,“ povedal s tým, že spôsob prezentácie diecéznej syntézy ešte nerozhodli. Diecézna syntéza bude zaslaná na KBS najneskôr do 15. júla.

Predsynodálne stretnutie Trnavskej arcidiecézy bude v prvých dňoch mesiaca júl. Ako informoval Dušan Kolenčík, do synodálneho procesu sa na začiatku synodálneho procesu zapojilo viac ako 69 spoločenstiev (farností/spoločenstiev/hnutí alebo združení). Uvedené číslo sa postupne rozrástlo. „Syntézy prichádzajú jednotlivým členom Arcidiecézneho synodálneho tímu. Všetky skupiny, či už ide o farnosti, spoločenstvá, hnutia alebo rôzne združenia majú poslať svoje syntézy do 29. júna, ale viacerí svoje syntézy už doručili jednotlivým členom arcidiecézneho tímu, ktorí ich syntézy postupne doručujú na Trnavský arcibiskupský úrad,“ povedal. Svätá omša, uzatvárajúca diecéznu fázu synody sa uskutoční v Katedrále svätého Jána Krstiteľa v Trnave na slávnosť sv. Petra a Pavla, teda 29. júna 2022 o 17:30. Po nej sú členovia Arcidiecézneho synodálneho tímu pozvaní na Arcibiskupský úrad na ďakovné stretnutie s trnavským arcibiskupom Mons. Jánom Oroschom. Plán je, aby KBS obdržala diecéznu syntézu Trnavskej arcidiecézy najneskôr do 15. júla.

V Banskobystrickej diecéze majú synodálnu syntézu rozpracovanú. “Máme zanalyzované dáta zo zápisníc z jednotlivých spoločenstiev. Spracovanú syntézu by sme chceli mať hotovú do konca júna,” povedal pre TK KBS Martin Ďuračka s tým, že predsynodálne stretnutie bolo 10.júna v Dome Xaver v Badíne.  Do konzultačnej fázy synody sa podľa neho zapojilo 30 farností, čo je približne pätina diecézy. “Ale vieme aj o spoločenstvách a farnostiach, v ktorých prebiehal synodálny proces aj bez tejto registrácie. Okrem toho prebiehali aj pravidelné kňazské stretnutia na jednotlivé témy synody v Dome Xaver v Badíne,” dodal. 

V Spišskej diecéze boli prezentované všetky témy synodálnych konzultácií a zaslané registrovaným účastníkom. „Aktuálne prebieha záverečný zber syntéz z jednotlivých skupiniek a synodálny tím pracuje na definitívnom znení syntézy, ktorá bude vypracovaná za celú diecézu do konca mesiaca jún,” povedal Patrik Taraj, podľa ktorého 15. júna 2022 bolo diecézne predsynodálne stretnutie. Na ňom sa zúčastnil celý synodálny tím a s biskupom prehodnotili predbežné výstupy zo synodálnych skupiniek, ktorých bolo registrovaných spolu aj s niekoľkými jednotlivcami spolu 190. „Prezentácia výstupov bude v mesiaci júl, kedy bude pripravená syntéza zaslaná na národnú úroveň,“ dodal.

Zber synodálnych výstupov V Žilinskej diecéze ukončili 19. júna. Synodálny tím sa momentálne stretáva k spracovaniu a syntéze zaslaných výstupov. “Príspevky sme dostali približne z 25 zdrojov (farnosti, spoločenstvá , rehoľníci, seminár i jednotlivci…). Predstavenie diecéznej syntézy bude 4. júla v Diecéznom centre v Žiline i so svätou omšou o 18:00 v katedrále,” uviedla diecézna moderátorka synody Miriam Janegová s tým, že výstupy budú zverejnené na webe Žilinskej diecézy a vo farnostiach s očakávaním dodatočných podnetov a návrhov na doplnenie.

V Košickej eparchii predsynodálne stretnutie bolo poslednú májovú sobotu. Ako TK KBS informoval Michal Hospodár, spracovanie záverečnej syntézy je štádiu rozpracovania. „Predpokladám, že do týždňa bude hotová pracovná verzia,” povedal s tým, že predbežná prezentácia výstupu bola na kňazskom dni Košickej eparchie. Do procesu sa v eparchii zapojilo niekoľko desiatok skupín. V Bratislavskej eparchii v súčasnosti pracujú na syntéze. „Prezentovať sa bude v sobotu 25. júna na eparchiálnej púti v Šastíne,” povedal Stanislav Gábor. Eparchia dostala výstupy z dekanátov, ktoré ich spracovali z podkladov farností. „Farností máme 15, teda aj zapojených skupiniek bolo približne 15. Okrem nich bola  vytvorená samostatná skupina ukrajinskej gréckokatolíckej komunity; jedna skupinka mládeže a jedna hnutia,” dodal.

V Ordinariáte Ozbrojených síl a ozbrojených zborov SR tento týždeň prebiehalo celoslovenské synodálne stretnutie v Badíne (bývalý kňazský seminár).  Toto stretnutie bude podľa Slavka Ganaja ukončené vydaním záverečného synodálneho dokumentu za Ordinariát OS a OZ SR.



( TK KBS, rp; ml ) 20220623012   |   Upozorniť na chybu v správe |

[naspäť]